Blomotto, low carb risotto med blomkålsris

Blomotto med sparris och bacon

Blomotto är en low carb risotto som inte lämnar något att önska för mig. Jag älskar verkligen risotto och de gånger som jag har försökt äta lite mindre kolhydrater är det en rätt som jag verkligen har saknat. Men tack och lov visade det sig att risotto med blomkålsris är ett perfekt substitut. Det är gott att göra blomotto med till exempel svamp, eller med bacon och sparris. Det passar också som ett tillbehör till tofu, tempeh, kyckling, fisk eller kött. Det finns så många sätt att avnjuta denna rätt så prova dig fram.

En stor fördel med denna variant är att det är en bra vardagsrätt då den går så snabbt att laga. Jag brukar använda grunden i receptet nedan men variera fonden samt mina smaksättare, förslag på det följer efter ingredienserna. Man kan välja att göra blomkålsris själv också men jag brukar köpa färdigt blomkålsris då det är så smidigt. Det finns numera att köpa i de flesta välsorterade matbutiker. Receptet nedan ger ungefär två portioner med blomotto om man äter det som en varmrätt men som ett tillbehör räcker det till fler.

Ingredienser

Rikligt med smör
2 schalottenlökar
1 presssad vitlöksklyfta
1,5 dl gott torrt vitt vin
500 g blomkålsris (jag brukar köpa färdigt)
0,5-1 msk fond
1-1,5 dl mascarponeost
2 dl färskriven parmesan
Svartpeppar och salt

Till basreceptet tillsätter jag sen det jag önskar, och jag har testat flera olika varianter. Man kan ta svampfond och 250 gram champinjoner som bryns gyllene. En annan variant är kycklingfond och 120 gram bacon samt 200 g sparris som steks. Eller varför inte 150 g varmrökt lax, lite dill och riven pepparrot samt en fisk eller hummerfond. Med blomotto, low carb risotto kan man definitivt prova sig fram och låta fantasin flöda. Precis som med vanlig risotto.

Blomotto, low carb risotto med stekta champinjoner
Gör så här
  1. Börja med att smörsteka löken med vitlök och svartpeppar tills den är gyllene och lägg därefter åt sidan. Nu förbereder/steker jag även eventuella smaksättare, sparris, svamp, bacon etc.
  2. Gå sedan vidare till att smörsteka blomkålsriset tills det fått lite färg och mjuknat en aning.
  3. Blanda därefter ner löken och svampen med blomkålen.
  4. Häll ned den fond som önskas med vinet så att det blandas och tillsätt sedan detta till mixen.
  5. Låt koka ihop tills vätskan reducerats en hel del, men håll koll så att inte blomkålsriset blir mosigt.
  6. Tillsätt slutligen mascarpone och finriven parmesan (men spara lite till garnering) samt smaka av med salt. Rör samman allt, dekorera och servera.

Som texten säkerligen har avslöjat så är risotto en storfavorit hos mig, så jag har givetvis tagit fram ett recept med vanlig risotto också. Den passar som helgmat eller vid festliga tillfällen då det tar lite längre tid, men enligt min smak så är det världens godaste risotto, så jag rekommenderar verkligen att prova även den!

Leave a Reply