Saffransbullar med mandelmassa och tosca

Saffransbullar med Tosca

Smakrika saffransbullar med smör och mandelmassa samt ett täcke av ljuvlig tosca. Jag har länge försökt få till ett recept som enligt min smak är fulländat när det gäller saffransbullar och det här är det närmaste jag kommit. Jag bakar personligen med saffran året om, och inte bara under juletid. Men, man kan givetvis följa samma recept och byta saffran mot kardemumma, om man vill ha ombyte eller inte gillar saffran. Då utesluter jag bara påsen med saffran i smeten och strör grovmald, gärna nymortlad kardemumma över krämen med smör och mandelmassa.

Receptet ger 20 st bullar och på bilden ovan har halva mängden toscasmet motför i receptet, så det blir mer än det ser ut här.

Ingredienser till degen

100 g smör
2,5 dl standardmjölk
1 dl strösocker
25 g jäst
1 påse saffran (à 0,5 g)
7-8 dl vetemjöl
1 krm salt

Ingredienser till fyllningen

250 g mandelmassa
150 g smör
1 tsk vaniljpulver

Ingredienser till toscan

2 dl muscovadosocker
100 g smör
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g flagad mandel
2 msk sirap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°C 
  2. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Smula jästen i en skål och häll lite av degvätskan över jästen för att sen röra tills den löst sig.
  3. Tillsätt degvätskan, samt alla torra ingredienser men spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand, tills den släpper bunkens kanter och låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
  4. Riv mandelmassan och blanda med smör samt vaniljpulver tills det är en slät massa.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut till en rektangel/fyrkant för att därefter breda på fyllningen och rulla ihop.
  6. Skär därefter upp degen till 20 bitar och lägg i stora formar (typ muffinform hellre än klassisk bullform) och låt jäsa övertäckta i ca 40 min.
  7. Blanda slutligen alla ingredienser till toscan i en kastrull och värm under omrörning.  Ta bort kastrullen från värmen när det börjar koka och låt svalna.
  8. Klicka smeten över de jästa bullarna och grädda i ca 10 minuter. Då värmen i olika ugnar kan variera är det viktigt att kolla på färgen samt att dubbelkolla så att de är tillräckligt gräddade.

Ogräddade saffransbullar fyllda med mandelmassa och toppade med toscasmet

Sen är det bara att njuta av dessa galet goda smöriga saffransbullar med mandelmassa och tosca! Och gillar du saffran, så kan jag varmt rekommendera saffransskorpor med vit choklad och svarta vinbär också.

Leave a Reply