Havrekakor med vit choklad och tranbär

Havrekaka med vit choklad och tranbär

Mumsiga havrekakor med vit choklad och torkade tranbär ger en ljuvlig kombination av syrlighet och sötma. Jag kan äta hur många som helst av dessa, så på så sätt är det tur att det här receptet ger inte mindre än 50 stycken kakor. Men, problemet när man bakar så mycket som jag gör är att man faktiskt inte kan (läs bör) äta allt själv, även om jag ibland önskar att det gick att leva på sötsaker.

Just det här receptet skapade jag för många år sedan när jag hade frisörsalong och brukade baka småkakor som vi bjöd på till kunderna, så det var perfekt när jag provade ut recept och producerade bakverk på löpande band. Ett annat recept jag skapade för kunderna under den perioden var kolakakor med mjölkchoklad men jag berättar mer om dessa efter receptet, så att du kan komma igång med bakningen direkt.

Ingredienser

300 g rumstempererat smör 
3 dl vetemjöl 
1 tsk vaniljpulver
1 msk ljus sirap
3 dl ekologiskt rörsocker
2 dl torkade tranbär 
2 dl hackad vit choklad (frys den gärna en stund innan) 
6 dl havregryn 
1,5 tsk bikarbonat 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175° C och blanda sedan samman vetemjöl och bikarbonat väl.
  2. Tillsätt därefter alla ingredienser utom chokladen och bären och arbeta samman tills det är en deg.
  3. Rulla dem som bollar och lägg ut dem ganska glest på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. 
  4. Platta till bollarna en aning och tryck försiktigt ner choklad bitar och bär. Grädda dem därefter i omgångar, i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna ordentligt!

Men avslutningsvis så vill jag återgå till de andra kakorna som jag nämnde innan receptanvisningarna. De har en knäckig kolasmak på kakan och tillsammans med mjölkchokladen så påminner de lite om Daim. Så om det är en chokladbit som brukar slinka ned i varukorgen när de ligger vid kassan i matbutiken? Då kan jag varmt rekommendera att testa receptet. De är ett bra komplement till dessa havrekakor med vit choklad och tranbär, om man vill bjuda på flera sorter.

Ha en underbar dag allihop!

Leave a Reply