Kolakakor med mjölkchoklad

Kolakakor med mjölkchoklad och rosa sockerhjärtan

Dessa kolakakor med mjölkchoklad är sååå goda och just de här gjorde jag även till mina kunder när jag hade salong. Precis som havrekakorna med vit choklad och tranbär. Jag adderade i det här fallet ett litet sockerhjärta på varje minikaka också då det var “Alla hjärtans dag”. Men, man kan ju aldrig få för mycket kärlek så det funkar året om enligt mitt tycke. Men åter till kunderna, när jag bjöd på dessa så fanns det en fråga som så många ställde, och det var om kakorna innehöll Daim.

Och det är ju inte så konstigt då kakan är härligt knäckig i sin smak. Men, de gör de alltså inte, utan det är mjölkchokladen tillsammans med kakan som för tankarna till det. Och när vi ändå är inne på Daim och därmed godis. Personligen så har jag ovanan att några stycksaker kan slinka ner när jag går och handlar hungrig. Det sker alltid spontant framme vid kassan, och handen lägger de färgglada förpackningarna på bandet halvt automatiserat, utan att jag ens hinner tänka efter.

Men, om jag vet att jag har dessa kolakakor med mjölkchoklad hemma, då är det inga problem för mig att hålla mig till inköpslistan i matbutiken. Jag gillar att göra små små rundlar av dessa och därför ger receptet 60 st kakor. Det är perfekt när man vill äta nåt litet sött efter maten utan att ta en regelrätt fika. Och är de små får man ta två (eller fler), som man säger.

Ingredienser

200 g normalsaltat smör
2 dl ljust muscovadosocker 
0,5 tsk rent vaniljpulver 
2 msk ljus sirap 
4 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
2 dl hackad mjölkchoklad (frys gärna innan) 
60 st röda sockerhjärtan

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175° C 
  2. Blanda samman vetemjöl och bakpulver och tillsätt resten av ingredienserna (allt utom de kylda mjölkchokladbitarna). 
  3. Blanda samman väl i en bunke och knåda degen innan mjölkchoklad bitarna tillsätts och blandas in försiktigt. (Ställ gärna degen i kylen 15-30 minuter) 
  4. Rulla till 4 rullar och skär varje rulle till 15 stycken bitar som rullas till bollar och sen trycks ut försiktigt på plåtar klädda i bakplåtspapper, placera sen ett hjärta på varje kaka. 
  5. Grädda  i omgångar i ca 10 minuter vardera tills kakorna är ljust gyllenbruna.

Kolakaka med mjölkchoklad och rött sockerhjärta

Ett litet tips är att förbereda kakdegen och frysa in i rullar. Då kan man bjuda på nybakade kakor i ett nafs när man får oväntat besök och slipper plocka fram Daim. Låt tina lite innan gräddning bara eller öka på tiden i ugnen en aning.

Leave a Reply