Oreo cookie parfait med kolasås

Oreo cookie parfait med kolasås

Oreo cookie parfait med maränger och kolasås skapade jag efter att jag för många år sedan provade en smak som blev en riktig storfavorit till mig. Det var Häagen-Dazs Cookies & Cream glass. Jag köpte den vid ett tillfälle men sen visade den sig vara omöjlig att få tag på i min hemstad, men det var minst 10 år sedan. Så efter en lång tid av letande, (tack och lov för att kunna beställa hem mat smidigt från nätet numera) så tog jag slutligen saken i egna händer och skapade detta recept istället.

Oreo cookie parfait recept


Det är en krämig parfait som jag fryser och serverar i portionsformar så att ingen glassmaskin krävs. Jag skrapar bort den vita fyllningen mellan kakorna i för att det inte ska bli för sött, men om man inte vill servera detta med maränger och kolasås, så kan man lämna kvar fyllningen för mer sötma om man så önskar. Marängerna gör jag av äggvitorna som blir över från glassen, och av fyra äggvitor så blir det mycket maränger. Men de håller länge, kan varieras massor och passar som dekoration till mycket. Så det gör ingenting tycker jag.

Ingredienser

4 dl vispgrädde
4 ekologiska äggulor
1 dl socker
2 msk ljus sirap
1 tsk vaniljpulver
1 paket Oreo cookies
Maränger till dekoration

Gör så här
  1. Vispa äggulor och socker poröst.
  2. Tillsätt sirap samt vanilj och vispa ihop.
  3. Vispa grädden tjock och luftig i en annan bunke.
  4. Vänd ihop grädden med äggsmeten försiktigt tills den är väl blandad.
  5. Skrapa bort den vita fyllningen, krossa därefter till små bitar och blanda samman med parfaiten men spara lite kaksmulor till dekor.
  6. Häll smeten i portionsformar, och toppa med maränger (gärna i mixade storlekar) och lite kaksmulor.
  7. Frys Oreo cookie parfait smeten i minst 6 timmar timmar eller tills den är fryst, och ta sedan fram den 20-30 minuter före servering.
Kolasås recept

Glassen är väldigt god som den är, men toppad med maränger och denna kolasås med en touch av choklad, så blir det en komplett och fantastiskt smakrik dessert. Idag är det sällan ett problem för mig att hitta glassen, men jag tror faktiskt att jag föredrar den hemgjord numera. Sen är givetvis en av de stora fördelarna med frysta desserter att de går att förbereda. Kolasåsen väntar jag däremot med tills det är en stund kvar till servering. Den ska serveras varm, men inte het. Vill man ha lite mindre sötma så tycker jag personligen att det är väldigt gott att göra salt kolasås. Då tillsätter du sist av allt 1 tsk havssalt och blandar försiktigt.

Ingredienser

1 dl vispgrädde
0,5 dl ljust muscovadosocker
0, 5 dl ljus sirap
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kakaopulver
0,5 krm salt
1 msk smör

Gör så här
  1. Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull och låt koka upp under konstant omrörning tills det tjocknat och dra av från plattan.
  2. Tillsätt smöret, rör ihop det och låt svalna lite innan servering.

Ett annat trevligt sätt att servera glassen på är att göra små ätbara formar och låta glassen stelna i dem. I mitt recept för moussetårta med lönnsirap och pecannötter så gör jag en tårtbotten/pajskal som passar perfekt för ändamålet. Tryck bara ut i små portionsformar istället för i en stor springform och låt stelna så att de håller formen innan du fyller dem med parfait-smeten.

Leave a Reply