Saffransskorpor med vit choklad och svarta vinbär

Saffransskorpor med vit choklad och svarta vinbär

Jag gillar verkligen saffransskorpor och speciellt dessa med vit choklad och svarta vinbär som tillför en trevlig syra. Jag har utgått ifrån ett recept av Leila Lindholm som hon har fått av sin mamma men bytt ut mandlarna och sockret ovanpå. De är en av mina favoriter när det kommer till julfika för att de är perfekta även till vardags när man bara vill ha något litet. De är en bra present att ta med om man är bjuden på adventsfika eller liknande också. Då brukar jag stapla dem fint i en cellofanpåse och försluta med ett juligt klistermärke och ett fint snöre.

Min personliga åsikt är att de är allra godast med lite smör på, för jag gillar inte när det blir riktigt torrt och “skorpigt”. Därför brukar jag även korta av torktiden lite ibland. För då får jag smaken som jag älskar men också den lite mjukare texturen som jag föredrar. Om jag gör det så brukar jag dock frysa in dem för att de ska hålla sig riktigt “nybakade” vid varje fikatillfälle.

Ingredienser

100 g smör
1 g saffran
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
100 g kyld vit choklad i bitar
100 g färska eller frysta svarta vinbär
(om de är frysta så ska de inte tinas innan)
Pärlsocker

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
  3. Blanda de torra ingredienserna med och vänd ner det i bunken. Blanda i choklad och vinbär men arbeta snabbt så att vinbären inte hinner tina och mosas av värmen från händerna om de är frysta.
  4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över pärlsocker.
  5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
  7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
  8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  9. Stäng därefter av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

Saffranskorpor med vit choklad, svarta vinbär och pärlsocker

I Leilas originalrecept är skorporna fyllda med 1.5 dl hel sötmandel istället och det är såklart riktigt det gott också. När jag har fyllt dem med mandel istället (som jag bytte ut i dessa saffransskorpor mot vit choklad och svarta vinbär) så la jag även till russin. Dessa kan verkligen varieras väldigt enkelt om man vill.

När vi ändå pratar om bakverk med saffran så kan jag heller inte undgå att nämna mina saffransbullar med mandelmassa och tosca. De är fullkomligt begärliga men givetvis fantastiskt goda även utan saffran om man så önskar vissa delar av året.

Ha en härlig dag!

Leave a Reply