Otroligt krämig och god risotto

Otroligt krämig och god hummerrisotto

En risotto som är full av smak och har en härlig krämighet, tack vare en generös klick mascarponeost. Jag har lagat och provsmakat mig fram till detta recept under lång tid, och smak må vara subjektivt. Men, enligt min åsikt är detta helt klart en av världens godaste risotto. Och jag är väldigt förtjust i risotto generellt. Som den fantast jag är så äter jag den oftast som den är och då ger detta ca fyra portioner. Men den passar givetvis som tillbehör i en varmrätt om man föredrar. Nedan följer grundreceptet samt förslag på smaksättning på en otroligt krämig och god risotto.

Ingredienser

50 g smör
125 g hackad gul lök eller schalottenlök
1-2 presssade vitlöksklyftor
2,5 dl gott torrt vitt vin
300 g Aborioris
ca 1 l buljong + 2 msk fond
3-4 msk mascarponeost
1-2 dl färskriven parmesan
Samt parmesan att hyvla över
Svartpeppar och eventuellt lite salt

Ett par förslag på smaksättning är 3-4 dl förvällda gula kantareller med mörk oxbuljong och kantarellfond. En annan favorit till festliga tillfällen är att ta kokt hummer, 200 g sparris, färsk dill och hummerfond.

Gör så här
  1. Börja med att förbereda eventuell smaksättning och koka buljongen med fonden så att det är klart. Har du valt en risotto med till exempel kantareller så steks detta nu och läggs åt sidan.
  2. Stek sedan den hackade gula löken i smör med den pressade vitlöken och svartpeppar på medeltemperatur tills den är lätt brynt.
  3. Rör sedan ner riset och blanda med löken.
  4. Nu är det dags att addera vinet, rör hela tiden tills det har absorberats.
  5. Fortsätt på samma sätt med den varma buljongen. Tidsmässigt får man oftast stå så i 20-30 minuter innan risotton är klar. Men när ungefär 6-7 dl av vätskan har absorberats så är det lämpligt att börja provsmaka med jämna mellanrum. För när riset är genomkokt och lagom al dente så är det klart även om det finns buljong kvar. Samma sak gäller om det inte känns genomkokt, gör i såna fall lite mer buljong. Mängden som behövs kan variera beroende från vilket märke riset kommer ifrån.
  6. När risotton är färdig är det dags att att röra ner smaksättning (t. ex kantareller), mascarponen och den rivna parmesanen. Rör samman och smaka av med salt om det behövs.
  7. Sen är det dags att servera. Lägg upp risotton, hyvla eller riv parmesan över härligheten och dekorera.
Har du provat blomotto?

Risotto kan varieras på otaliga sätt och en god vardagsrätt som dessutom är en bra low-carb- rätt är “blomotto”. Så blomkålsrisotto passar både om man vill äta mindre kolhydrater eller om man vill minska på sitt intag av ris. Men det går också snabbt att tillaga och är ett fantastiskt tillbehör. Det är dessutom en rätt som hittills alla jag bjudit den på sedan bett om receptet, så vill du också prova en annan otroligt god och krämig risotto utan ris? Kolla då på mitt blomotto-recept.

Leave a Reply