Enkla och nyttiga bananpannkakor

En stapel med bananpannkakor med bär

Som småbarnsmamma försöker jag ständigt att skapa recept på näringsrik mat som hela familjen tycker om. Och dessa jättegoda, enkla och nyttiga bananpannkakor är en fullträff. Pannkakor är också ett fantastiskt alternativ generellt, de kan varieras mycket, småbarn kan lätt hålla i dem själv och man kan smyga i nyttigheter utan att det märks. Jag planerar därför att dela många olika varianter av pannkakor här framöver, men nu börjar jag med dessa.

Att förbereda smeten tar nån minut om du har en stavmixer, och sen ska de bara stekas. Har man väldigt bråttom så kanske det känns för tidskrävande att steka plättar, och när det är fallet och tiden verkligen tryter så brukar jag göra det á la äggröra. Det blir inte riktigt lika gott tycker jag, men det funkar definitivt när tid inte är en lyx man har. Receptet nedan ger en portion.

Ingredienser

1 mogen banan
2 ekologiska ägg
Lite kanel
Lite kardemumma
Smör eller kokosolja till stekning

Gör så här
  • Börja med att skala bananen och knäcka äggen i en skål.
  • Tillsätt därefter kanel och kardemumma, eller annan valfri smaksättning. Det kan till exempel bytas ut mot lite vaniljpulver, bärpulver eller kakao.
  • Mixa sedan slätt med stavmixer.
Smet till bananpannkakor
  • Värm en stekpanna på medelvärme och tillsätt en liten klick smör.
  • Häll i smeten i små plättar (då de inte innehåller mjöl går de sönder om man gör för stora plättar) och stek ljust gyllenbruna.
  • Torka ur stekpannan och sänk eventuellt värmen en aning efter att de första är färdiga.
  • Gör sedan om samma procedur tills alla pannkakor är stekta.
En gyllenbrun och en bränd bananpannkaka

Den vänstra plätten är stekt längre tid på svag värme medan den högra är stekt avsevärt kortare tid men på hög temperatur. Som bilden visar så bränns de lätt då, det kanske har att göra med att bananerna innehåller naturligt socker. Men de hinner dessutom inte tillagas rakt igenom, så det är inget bra alternativ.

Bananpannkakor à la "äggröra"

Att göra bananpannkakor à la “äggröra”, är ett bättre tillvägagångssätt om man har bråttom. Då vågar man steka på högre temperatur också, tack vare att man kan röra runt innehållet hela tiden så att det inte bränns.

Enkla och nyttiga bananpannkakor med bär ovanifrån

Det är gott att äta pannkakorna som de är eller med de pannkakstillbehör man föredrar. Dessa enkla och nyttiga bananpannkakor passar också bra att äta som ett mellanmål för barn, så varför inte att steka några extra när man gör frukost och sen ha på lager i kylen.

Enkla och nyttiga bananpannkakor med bär

Leave a Reply